Kanon 20Ponieważ znajdują się tacy, co w dniu Pańskim i w dniach Zesłania Ducha Świętego zginają kolana, Święty Sobór postanawia, celem zaprowadzenia we wszystkich eparchiach powszechnej zasady, że wszyscy powinni zanosić do Boga modły w pozycji stojącej.
Pamiętać jednak należy o tym, że od pewnego czasu znamy także inne znaczenie klękania. Nie tylko pokuta, ale i adoracja.
Ponadto, zasadniczo, w liturgii łacińskiej wg NOM nie ma jakoś dużo klęczenia.
Cytat: Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz w 30 Maj 2021, 21:32:33Pamiętać jednak należy o tym, że od pewnego czasu znamy także inne znaczenie klękania. Nie tylko pokuta, ale i adoracja.Taka symbolika jest typowa dla łacinników, na Wschodzie klęczą tylko pokutnicy i ci, którzy za bardzo przesiąkli nie swoimi tradycjami.
CytujPonadto, zasadniczo, w liturgii łacińskiej wg NOM nie ma jakoś dużo klęczenia.Nie od dziś wiadomo, że nie ma tam ani wiele pokuty, ani adoracji.
CytujCytujPonadto, zasadniczo, w liturgii łacińskiej wg NOM nie ma jakoś dużo klęczenia.Nie od dziś wiadomo, że nie ma tam ani wiele pokuty, ani adoracji.Nie wiem, może nie przesadzajmy?
Cytat: Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz w 30 Maj 2021, 23:07:52CytujCytujPonadto, zasadniczo, w liturgii łacińskiej wg NOM nie ma jakoś dużo klęczenia.Nie od dziś wiadomo, że nie ma tam ani wiele pokuty, ani adoracji.Nie wiem, może nie przesadzajmy?No, z pewnością mniej jest tego wszystkiego niż w VOM-ie. Proszę choćby porównać teksty ofiarowania czy Kanonu. NOM ma pewne zalety, ale duża ilość pokuty i adoracji z pewnością do nich nie należy (mówię tutaj o NOM-ie według ksiąg liturgicznych czy w przeciętnej polskiej parafii, a nie o niektórych obszarach, w których klęczenie w ogóle wyszło z użycia - nawet przy podniesieniu).
Może macie rację. Ale też nie żeby ilość pokuty była żadna. Możliwe jednak, że jest tego mniej.
W ogóle chyba – jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić – w NOM przyłożono trochę więcej wagi we Mszy Świętej na przywoływanie Zmartwychwstania Pańskiego kosztem przypominania o Męce i Śmierci Pańskiej, dobrze piszę?
Cytat: Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz w 31 Maj 2021, 20:04:26Może macie rację. Ale też nie żeby ilość pokuty była żadna. Możliwe jednak, że jest tego mniej.Nie napisałem, że jest żadna - przynajmniej jeśli mówimy o liturgii według ksiąg liturgicznych
CytujW ogóle chyba – jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić – w NOM przyłożono trochę więcej wagi we Mszy Świętej na przywoływanie Zmartwychwstania Pańskiego kosztem przypominania o Męce i Śmierci Pańskiej, dobrze piszę?Osobiście tego za bardzo nie odczuwam, poza podkreśleniem znaczenia okresu paschalnego (moim zdaniem jeden z nielicznych plusów NOM-u) - dawniej to poza oktawą i niedzielami w zasadzie go nie było.
CytujCytujW ogóle chyba – jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić – w NOM przyłożono trochę więcej wagi we Mszy Świętej na przywoływanie Zmartwychwstania Pańskiego kosztem przypominania o Męce i Śmierci Pańskiej, dobrze piszę?Osobiście tego za bardzo nie odczuwam, poza podkreśleniem znaczenia okresu paschalnego (moim zdaniem jeden z nielicznych plusów NOM-u) - dawniej to poza oktawą i niedzielami w zasadzie go nie było.Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.Ale wydaje się, że został nieco przesunięty akcent ze strony Ofiary w kierunku Uczty paschalnej.
Jest zaznaczany, jednak, jak zauważyliście, "został nieco przesunięty akcent ze strony Ofiary w kierunku Uczty paschalnej". Widać to choćby w niemal całkowitym usunięciu offertorium zastąpionego żydowskimi modlitwami przy posiłku.