Teraz przyszło mi do głowy, że właściwie to ordery są takimi świeckimi zakonami, często niezwiązanymi z żadną wiarą.
Tak, prawda.
W każdym razie, możliwe, że ordery dawniej miały nieraz większy związek z religią? Czy nie zawsze?
Jedne większy, inne mniejszy. Wydaje mi się, że były ordery nadawany wyłącznie katolikom (albo wyłącznie protestantom); inne nawiązują do religii przez nazwę - np. Order św. Stanisława czy Order św. Olafa.
Zresztą niektóre zakony rycerskie zostały później przekształcone w odznaczenia, albo od początku działały bardziej jak ordery.
A jakie zakony rycerskie działały jak ordery? Albo zostały przekształcone w odznaczenia?
Zakon Smoka miał charakter zbliżony do orderu. W odznaczenia przekształcono portugalskie zakony Avis i Rycerzy Chrystusa, hiszpańskie Kalatrawy, Montezy, Alkantary i Św. Jakuba, sabaudzkie Annuncjaty i Świętych Maurycego i Łazarza, toskański św. Stefana... Zasadniczo chyba wszystkie zakony dynastyczne przekształcono w odznaczenia.
No, w zasadzie, jak teraz spojrzałem, elementem stroju np. Bożogrobców jest właśnie order. I Joannitów także.
W zasadzie, ordery i zakony nieraz to kwestie bliskie, jeśli chodzi o zakony rycerskie.
Pamiętajmy, że po łacinie order to "ordo" - tak samo jak zakon.